اینترنتِ اشیاء (Internet of Things (IoT)) مفهومی جدید در دنیای فناوری و ارتباطات است. به صورت خلاصه "اینترنت اشیاء" فناوری مدرنی است که در آن برای هر موجودی (انسان، حیوان و یا اشیاء) قابلیت ارسال داده از طریق شبکههای ارتباطی، اعم از اینترنت یا اینترانت، فراهم میگردد.
چگونه؟
فرآیند ارسال دادهها در فناوری اینترنت اشیاء بدین ترتیب است که به سوژهی مورد نظر یک شناسهی یکتا و یک پروتکل اینترنتی (IP) تعلق میگیرد که دادههای لازم را برای پایگاه دادهی مربوطه ارسال میکند. دادههایی که توسط ابزارهای مختلف از قبیل گوشیهای تلفن همراه و انواع رایانهها و تبلتها قابل مشاهده خواهند بود.
این دادهها به چه کار میآید؟ چرا اینترنت اشیاء؟!
روزگاری جورج اورول نوشت آنکه گذشته را کنترل میکند، آینده را کنترل خواهد کرد. دنیای مدرن و فناوری ارتباطات نشان دادهاست که در دنیای کسب و کار "آنهایی که به دادهها و اطلاعات بیشتر و بهتری دسترسی دارند آینده را کنترل خواهند کرد"؛ داشتن اطلاعات در دنیای جدید حکم سقوط سیب در روزگار نیوتون را دارد! اطلاعات بهروز و مفید آنگاه که در زمان مناسب در اختیار اهل فن قرار گیرد، منجر به تولید محصولات و خدماتی میشود که زندگی بشر را هر روز بیش از پیش آسان و آسوده میکند؛ آسان و آسوده، با همهی پیچیدگیها و مصائب جهان امروز.
نقشه ارتباطات کاربران فیسبوک (منبع: فیسبوک)
فناوری اینترنت اشیاء نیز با همین فلسفه توسعه یافتهاست. دریافت، ثبت و ارسال اطلاعات ِبهروز و لحظهای برای استفاده، تحلیل و بهبود محصولات و خدمات و البته در نهایت برای استفادهی مصرفکنندگان انجام میگیرد! ورزشکاری که در طول یک برنامهی تمرینی حرکات فیزیکی و تغییرات داخلی بدنش مورد مطالعه قرار میگیرد؛ شامپانزهای که سوژهی یک تحقیق علمی است و یا قفسهی مخصوص کنسروهای ماهی در یک خوار و بار فروشی یا باک بنزین هوشمند یک خودروی سواری که خالی شدن خود را گزارش میدهند! اینها همگی با استفاده از فناوری اینترنت اشیاء قادر خواهند بود اطلاعات لازم را به صورت لحظهای به هر پایگاه دادهای که بدان متصل شده باشند، در هر نقطهای از دنیا ارسال کنند.
فرآیند ارسال دادهها در فناوری اینترنت اشیاء نیازی به تعامل «انسان با انسان» یا «انسان با رایانه» نخواهد داشت و دادهها به صورت اتوماتیک و بر اساس تنظیمات انجام شده و در زمانهای مشخص (معمولاً بهصورت دائم و لحظهای) ارسال میگردند. ظهور پدیدهی اینترنت اشیاء یکی از هزاران نتیجهی گسترش اینترنت و البته توسعهی فناوریهای بیسیم (Wireless Technologies) و سامانههای میکرو-الکترومکانیکی (Micro-electromechanical Systems) است. بهدلیل قابلیتهای فراوانی که در تعاملات «ماشین با ماشین» در فناوری اینترنت اشیاء موجود است، این پدیده تا به امروز در بخشهای صنعت (به خصوص در انواع کارخانجات تولیدی)، انرژی و گاز کاربرد فراوانی داشتهاست. سایر محصولات هوشمند، محصولاتی که قابلیت برقراری ارتباط «ماشین با ماشین» را دارند، از قبیل لیبلهای هوشمند، کنتورهای هوشمند نیز از فناوری اینترنت اشیاء سود میبرند.
با اینکه فعالیت در حوزهی فناوری اینترنت اشیاء از اوایل دهه ۹۰ میلادی آغاز شد، اما اصطلاح "اینترنت اشیاء" را کوین اشتون در سال ۱۹۹۹ ارائه کرد. جالب است بدانید یکی از توسعهدهندگان فناوری اینترنت اشیاء محقق و پژوهشگری ایرانی به نام رضا راجی است. آقای راجی یک کارآفرین سریالی، مشاور شرکتهای نامدار و دانشآموختهی مهندسی الکترونیک است و در منطقهی خلیج سانفرانسیسکوی ایالات متحده سکونت دارد.
اگر به فنآوری اینترنت اشیاء علاقمندید، برای اطلاعات بیشتر این ارائهی جذاب دکتر جان بارت در یکی از سلسله برنامههای Ted را تماشا کنید.
فناوری اینترنت اشیا نقش بسیار مهمی در دنیای کارآفرینان بازی میکند. کسب و کارهای متعددی بر محور این فناوری راهاندازی شدهاند، در حالیکه این مفهوم و این فناوری در ابتدای راه خود قرار دارد و هر روز بیش از پیش تغییرات و تحولات جدیدی در آن رخ میدهد. استفاده از این فناوری برای کارآفرینان و محققین خلاق ایرانی یک فرصت گرانبها به شمار میرود که میتواند به بهبود فضای کسب و کار و اشتغالزایی در کشور کمک شایانی بکند.
در ادامه بحث اینترنت اشیاء، خواندن مقالهی "چگونه اینترنت اشیاء مدلهای کسب و کار را تغییر میدهد" را پیشنهاد میدهم. این مقالهی خواندنی، که اخیراً در وبلاگ مجله کسب و کار هاروارد منتشر شده است، تغییرات شکل گرفته در مدلهای کسب و کار جدید و تفاوت کالاها و خدمات مدرن با محصولات سنتی را توضیح میدهد.
دیدگاهها
hassan (تایید نشده)
۱۳۹۳/۱۰/۵ - ۱۶:۱۵
پیوند ثابت
سلام . دمت گرم . مطلب مفیدی
سلام . دمت گرم . مطلب مفیدی بود
بارانا (تایید نشده)
۱۳۹۵/۹/۲۷ - ۱۹:۱۶
پیوند ثابت
چیزی ست تو مایه های هوش
چیزی ست تو مایه های هوش مصنوعی ، مطلب خیلی کمه در این مورد
مرتضی (تایید نشده)
۱۳۹۵/۱۰/۹ - ۱۵:۱۵
پیوند ثابت
مطلب خوبی بود، به امید اینکه
مطلب خوبی بود، به امید اینکه در کشور ما هم حداقل یک قدرم به این سمت برداشته شود.
متشکرم
خاکپور (تایید نشده)
۱۳۹۶/۶/۳۰ - ۱۵:۴۱
پیوند ثابت
قدم های خوبی برداشته شده شما
قدم های خوبی برداشته شده شما خبر ندارین.
بنده تو یکی از زمینه هاش دارم فعالیت می کنم.
خاکپور (تایید نشده)
۱۳۹۶/۶/۳۰ - ۱۵:۴۳
پیوند ثابت
برای اطلاعات بیشتر:
برای اطلاعات بیشتر:
۰۹۳۸۸۱۰۱۶۴۸
امیر حسین (تایید نشده)
۱۳۹۵/۱۰/۱۵ - ۱:۲۶
پیوند ثابت
به امید این که لااقل تو این
به امید این که لااقل تو این عرصه عقب نمونیم
سوسن باغ پرداز (تایید نشده)
۱۳۹۵/۱۲/۷ - ۳:۲۴
پیوند ثابت
مطلب مختصر ومفیداست بویژه
مطلب مختصر ومفیداست بویژه داشتن نسخه PDFکاررا برای کاربر سهل تر کرده است..به نوبه خودم سپاسگزارم
ahmadreza (تایید نشده)
۱۳۹۵/۱۲/۱۲ - ۱۹:۴۵
پیوند ثابت
مطلب بسیار مفید و جالبی بود
مطلب بسیار مفید و جالبی بود از شما و سایت خوبتون سپاسگذارم.
قالب وردپرس (تایید نشده)
۱۳۹۶/۲/۳ - ۲:۴۸
پیوند ثابت
سلام
سلام
ممنون از پست خوبتون
https://github.com/ms-iot
در بالا پروژه های خیلی خوبی برای اینترنت اشیا هست میتونید ازشون استفاده بکنید
به امید روزی که کشور ما هم رشد خوبی در این عرصه بکنه
موفق باشید
مجتبی (تایید نشده)
۱۳۹۶/۲/۳۱ - ۷:۴۱
پیوند ثابت
مطلب خوبی بود
مطلب خوبی بود
من میخوام پایان نامه ارشد رو تو این موضوع کار کنم
کسی می تونه کمک کنه
ممنونم
الهام (تایید نشده)
۱۳۹۶/۵/۱۵ - ۱۱:۵۳
پیوند ثابت
ممنون از مطالب خوبتون اما
ممنون از مطالب خوبتون اما ببخشید میشه لطفن رفرنس هم بدین
الهام (تایید نشده)
۱۳۹۶/۵/۱۵ - ۱۱:۵۴
پیوند ثابت
میشه لطفن رفرنس هم بدین
میشه لطفن رفرنس هم بدین
سارا (تایید نشده)
۱۳۹۶/۶/۲۹ - ۹:۳۶
پیوند ثابت
با تشکر از سایت خوبتون اگه
با تشکر از سایت خوبتون اگه امکان داره مقالات بیشتر در این باره انتشار بدین ممنون
http://www.iottalent.ir
رضا (تایید نشده)
۱۳۹۶/۷/۱۱ - ۲۱:۲۸
پیوند ثابت
سلام و خسته نباشید
سلام و خسته نباشید
تشکر از سایت خوبتون
دوستان برای مقاله های فارسی وانگلیسی می توانند به سایت مرکز تحقیقات فناوری اینترنت اشیا ایران مراجعه کنند.
http://iotiran.com
منسیکس (تایید نشده)
۱۳۹۶/۱۰/۲۶ - ۹:۴۵
پیوند ثابت
بسیار بسیار عالی ممنون از شما
بسیار بسیار عالی ممنون از شما بابت مطالب خوبتون
مهسا یادگاری (تایید نشده)
۱۳۹۶/۱۱/۱۴ - ۱۲:۳۰
پیوند ثابت
بنظرم بهترین جایی که میشه
بنظرم بهترین جایی که میشه کاربرد اینترنت اشیا رو دید یه خونه است که هوشمند شده !حالا خونه هوشمند چیه؟خونه ای که بتونی با موبایل یا کامپیوتر از طریق یه اپلیکیشن ساده از راه دور بتونی خونه ات رو کنترل کنی !شاید یه زمانی داشتن همچین خونه ای یکم رویایی بنظر میومد ولی الان با اضافه کردن یه سری تجهیزات ساده هوشمند به خونه اون رویا به واقعیت تبدیل شده. تجهیزاتی مثل کلید هوشمند که بتونی از هر فاصله ای چراغارو روشن یا خاموش کنی .بتونی یه سناریو تعریف کنی که مثلا چراغا تو ساعت های خاص یا به محض ورودت به خونه روشن یا خاموش بشن. صبح هر روز وقتی که هنوز توی خواب هستید، موبایلتونو بردارید چایساز یا قهوهساز و همزمان با آنها، توستر را روشن کنید. همونطور که در حال مسواک زدنید، صبحانهتان در حال آماده شدنه. وقتی به آشپرخانه میرید میبینید که صبحانه تقریبا حاضره :) کافیه هر وسیله برقی که دوس داری رو به یه پریز هوشمند متصل کنی تا کارات خیلی راحت تر بشه !یه فایده دیگه که خونه هوشمند داره و خود من بشدت طرفدارشم اینه که توی زمستون وقتی صبح ازخونه میری بیرون مجبوری بخاری رو تقریبا خاموش کنی و آخر شب که برمیگردی خونه دیگه منجمد شده ،حالا اگه خونه ات هوشمند باشه قبل ازینکه برسی باچنتا کلیک روی اپلیکیشنی که تو مبایلت داری بخاری رو روشن میکنی و وقتی میرسی خونه ات گرمه گرمه :) حالا همینجوری میشه اجاق گاز رو هم کنترل کرد !واسه اینکارا یه ماژول رله احتیاج داری که به وسیله دلخواهت متصل میشه و دستورات تورو اجرا میکنه :) یه مبحث دیگه امنیته !میشه همه درو پنجره هارو به یه سنسور تجهیز کرد که هر بازو بسته شدنی رو سریع بهت اطلاع بده و یا یه حسگر حرکت روی دیوار نصب کنی !به محض اینکه کسی وارد اتاق بشه حسگر متوجه میشه و به گوشیت نوتیفیکشن میفرسته !همه این تجهیزات هوشمند اطلاعات رو به یه پنل مرکزی میفرستن که روی اون پنل میشه همه جور سناریوی دلخواهی واسه هوشمند شدن خونه ات تعریف کنی!
جدا از ده ها کاربرد، این تجهیزات به خوشکل تر شدن خونه هم کمک میکنن که این قسمت مورد علاقه ما خانوماست :))
منبع:http://hinava.com/%D8%AE%D8%A7%D9%86%D9%87-%D9%87%D9%88%D8%B4%D9%85%D9%8...
سعید (تایید نشده)
۱۳۹۶/۱۱/۲۸ - ۱۲:۵۲
پیوند ثابت
سلام
سلام
یکی از کاربردهای اینترنت اشاء در آدرس زیر توضیح داده شده است و می توانید از آن استفاده کنید
لطفا نظر و امتیاز فراموش نشه
https://sepidarsystem.com/blog/internet-of-things/#comment-1015
دیدگاه جدیدی بگذارید